Varje gång som det händer något som gör ont oavsett det är i kroppen, själen eller hjärtat så stänger vi av vår andning. Det går lika automatiskt som andningen. När vi stänger av vår andning stänger vi av alla våra naturliga flöden i kroppen som blodcirkulation, matsmältning, cellbyggnad mm och när vi gör det får vi spänningar i kroppen som kan leda till olika sjukdomstillstånd.
När vi stänger av vår andning är det för att slippa känna smärtan. Men vi stänger inte bara av smärtan. Vi stänger av alla våra känslor inklusive de positiva som glädje och kärlek mm, för kroppen gör ingen skillnad på känslorna.
Men att jobba med vår andning på olika sätt kommer vi närmare våra känslor och kroppen renas och vitaliseras.
Det finns många olika sätt att arbeta med sin andning, frigörande andning är en metod. Frigörande andning holistisk friskvårdsmetod som ger avslappning, energipåfyllnad, personlig utveckling och vitaliserar vår kropp. Vi lär oss känna känslor och se på vårt invanda beteende och mönster som vi många gånger har sen vi var barn. Vi får då insikten om att det beteendet och mönstret som jag började med som barn inte är relevant här och nu som vuxen även om det hjälpte mig då som barn.
En annan andningsmetod är diafragma-andning. Det är en metod där vi samtidigt som vi lär oss andas rätt, tänjer och stretchar på diafragman.
Diafragman är vår stora andningsmuskel som blir stel och otränad precis som vilken annan muskel som vi inte tränar och använder. Genom att träna diafragman och förbättra vår andning förbättras alla naturliga flöden i kroppen och kroppen vitaliseras. Diafragma-andningen är en aktiv fysisk och avslappnande andningsmetod.
Både att andas frigörande andning och träna diafragma-andning gör oss också medvetna om vår andning i vardagen. Hur andning påverkas i vardagen bl a i samband med stress. Det gör oss medvetna om de faktorer och situationer som är stressande för oss.

Andas vi inte rätt mår vi inte bra och mår vi inte bra så andas vi inte rätt. Andningen är A och O för vår hälsa och vårt välmående.

Gunilla Löfberg
RenAnde
Medvetande, hälsa, kropp