En tågresa till badhuset. Vattenrutchkanorna syns till vänster i bilden.

Atreyus värld. Utställning på Länsmuseet Gävleborg.

3/10, 2017 kl. 14:22

Atreyu Wozny Löfgren är 15 år. Namnet Atreyu är ett indianskt namn som betyder ”pojken från prärien som jagade bufflar”. Atreyu har autism och kommunicerar genom sina bilder. Under hösten ställer han ut på Länsmuseet Gävleborg.

  • I bilder går det att uttrycka många olika känslor
  • Tvättstugan
  • Vindkraftverken nära Atreyus skola

Sedan 2012 går Atreyu på Dormsjöskolan i Garpenberg, en skola för pojkar med neuropsykiatriska diagnoser. I skolan målar han tillsammans med sin lärare Lotta Göransson Hallklint. Atreyu använder bilderna som språk. Han har ett begränsat ordförråd och pratar inte. Han kan viska fram sitt namn och språket börjar komma mer och mer, berättar hans lärare. Men han pratar framför allt genom sina teckningar. Han tecknar varje dag och bilderna visar både seriefigurer och vardagliga saker. Det kan handla om att han ska åka till badhuset, vad han ska köpa i affären och hur det kan kännas att tappa en tand.

Atreyu tycker inte om stora folksamlingar men tränar på sociala situationer för att kunna hantera dem bättre. Det är mycket viktigt med framförhållning berättar Lotta. Inför mötet med museets konstpedagog hade han övat på att ta i hand och säga sitt namn. Han är glad över att få visa sina bilder på museet och tränar redan nu inför vernissagen den 28 oktober.

Denna artikel är publicerad på Hälsa Sverige - Hälsomagasinet där alla får vara med via SvenskPress.se.
Se villkor här »

Ingela Jönsson

Medlem sedan 2015-01-15

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!

Publicera

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Hjälp

Stäng