Det gäller att ta hand om sej själv utan att hoppas på att någon annan ska göra jobbet åt dej. Inrättningar som tidigare haft som uppgift att sopa ihop kroppar och själar som dukat under för smärta och stress finns inte längre som ett valbart alternativ.

Sjukskrivning i hemmet och besök på den egna Hälsocentralen är vad som erbjuds för den som lider av sviterna från högt blodtryck, höga blodfetter, övervikt, åldersdiabetes och ledproblem.

Fysisk aktivitet under 15-30 minuter per dag påverkar den här typen av sjukdomstillstånd i positiv riktning. Det finns ingen medicin i världen som är effektivare mot ohälsa än fysisk aktivitet och motion.

Aktivitet är när du rör på dej i största allmänhet.
Motion blir det när du avsätter tid för att aktivera dej. Träning är ett upplägg som följer ett anpassat program som leder mot ett eller flera mätbara mål.

Att orka gå eller springa 2 km på en viss tid. Att orka lyfta en vikt en eller flera gånger. Att orka göra 10 armhävningar i rad. Att bli av med 10 kilos övervikt. Att sänka blodsocker och blodtryck till normala nivåer.

Allt går att påverka med en bra plan och ett gott genomförande. Ge dej själv en bra plan för det nya året. Det kostar tid men inga pengar. 15 minuter om dagen gör susen för den som är i dåligt skick oavsett ålder.

30 minuters egentid gör underverk för den som redan är fysiskt aktiv och vill börja träna för att uppnå nya resultat. Ge dej själv tid att utvecklas under nästa år. Det gäller att ta hand om sej själv utan att hoppas på att någon annan ska göra jobbet åt dej.

Ta hjälp av ditt sociala nätverk om det känns svårt. Glada tillrop och annat underlättar i vardagen. Gör det till en vardagssyssla att vara fysiskt aktiv 15-30 minuter under en längre tidsperiod. Planera för några månader i taget.

Det kostar nästan ingenting att sänka blodtryck, kroppsvikt och blodsockernivåer genom att vara fysisk aktiv varje dag. En kvart om dagen kommer ge resultat för den som under en tid inte rört på sej i tillräcklig utsträckning.

Niclas Carlson
Leg.Kiropraktor
för Hälsa Sverige

http://www.halsasverige.se

info@niclascarlson.se

http://www.webcoach.se