- Det handlar om att vara rak, ärlig och tydlig. Kvinnor kan verkligen bli bättre på detta för att lyckas i företagandet.

Med humor och ett blixtrande engagemang demonstrerade hon olika sorters beteende med kroppsspråk: passivt, aggressivt, manipulativt och tydligt efter en modell av den engelska forskaren Anne Dickson, som hon kom i kontakt med i mitten av åttiotalet då hon bodde i England.

- Kroppsspråket är en viktig del av kommunikationen, det säger väldigt mycket om vem du är, och kan vara avgörande för hur väl du lyckas i en affär.

Tydlig kommunikation är viktig inte bara gentemot kunder, utan också med leverantörer, personal och eventuella kompanjoner.

- Sättet att kommunicera kan stärka relationer, men också stjälpa dem. Jag har erfarenhet av båda. Därför är det så viktigt att förstå konsekvenserna av vilket budskap man förmedlar, inte bara med ord, utan också med tonfall, mimik och kroppsspråk.

Efter workshopen deltog Lisa Andersson i en paneldiskussion med flera framgångsrika företagare: Linda Netsman, Maud Olofsson, Lina Thomsgård, Ann-Christine Langselius och Alexandra Pascalidou. De delade med sig av kloka tips och råd till publiken. Flera betonade att framgång hänger samman med att våga ta betalt och att kvinnor inte ska förringa sin egen arbetsinsats. Lisa påminde om andra värden i valet att vara egen eller anställd.

- För mig handlar företagandet om frihet och valfrihet, ungefär som att suga på en karamell och ta tillvara det gôttaste, det som är viktigt i livet.

Lisa Andersson har flera ben i sitt företag. Med många års erfarenhet som sjukgymnast i vården håller hon utbildningar inom vård och omsorg, och hennes senaste kurs handlar om Teampusslet, en metod hon utvecklat för att hjälpa team att samarbeta och fatta tydliga beslut. Hon har också författat och sålt häftet ”Att få leva tills jag dör” i 12000 exemplar.

Härnäst medverkar hon på Anhörigriksdagen i Varberg 20-21 maj.

Filmer från föredraget
längd 0.17:
https://www.youtube.com/watch?v=_1RChkT81rU
längd 7.32:
https://www.youtube.com/watch?v=Eu-6MKZaaqE