Torsdagen den 21 maj gör Capio Hälsocentral i Gävle en kostnadsfri bedömning av födelsemärken eller en s.k prickkontroll mellan klockan 13.00-18.30.
– Det här är något som ligger i tiden och vi rekommenderar alla som är det minsta oroliga eller fundersamma att göra detta, säger Bengt-Olof Staffas, verksamhetschef. Eftersom vi firar 15 år i dagarna så tyckte vi att det här var en prioriterad uppgift som vi ville bjuda på. Det är ingen tidsbokning men kom gärna i god tid.

Capio firar jubileumsdagar mellan onsdag 20 maj till fredag 22 maj och kommer även att ha drop-in mottagning för vaccination mot TBE fästingvaccination under torsdagen mellan kl. 14.00-17.00.
– Där har vi ett reducerat pris på 300 kronor mot ordinarie 450 kronor. Dessutom bjuder vi på hälsosamt tilltugg och förfriskningar, så vi hoppas att många kommer på besök.

För fullständigt program under jubileumsdagarna se:
http://www.capiovardcentral.se/Gavleborg/Gavle/Nyheter/15-ars-jubileum/

Adress:
Capio Hälsocentral
Kaserngatan 48, 3 tr.
Södertull, Gävle

För mer information kontakta:
Bengt-Olof Staffas
Direkt: 076-6217335
E-post: Bo.Staffas@capio.se

http://www.capiovardcentral.se/Gavleborg/Gavle


Program 15-årsjubileum 20, 21 och 22 maj.

Vi bjuder på förfriskningar och hälsosamt tilltugg kl. 10-14.
Vårt BVC-team bjuder besökande barn med familj på en liten gåva och glass.

Onsdag 20 maj - Södermalmstorg kl. 11:00-13:30
- Träffa doktor i medicinsk vetenskap Viola Adamsson som informerar om nordisk kost och dess positiva inverkan på hjärtkärlkroppen och diabetes.
- Vi bjuder de 100 första besökarna på specialkomponerad nordisk sallad.
- Vårt vårdteam finns på plats för frågor och råd.

Torsdag 21 maj - Kaserngatan 48
- Kl. 10:00 Förevisning av HLR, hjärtlungräddning.
- Kl. 10:00-12:00 kan du göra lungfunktionstest samt få information om rökavvänjning.
- Kl. 13:00-18:30 träffa läkare och distriktssköterskor som gör en bedömning av dina födelsemärken.
- Kl. 14:00-17:00 är det Drop-in för fästingvaccination (TBE). Jubileumspris endast idag 300 kronor.

Fredag 22 maj - Kaserngatan 48
- Kl. 10:00 Förevisning av HLR, hjärtlungräddning.
- Kl. 12:00-14:00 kan du göra lungfunktionstest samt få information om astmainhalatorer.
Levande musik av vår egen eminente pianist Christer Odlander


Fakta om hudcancer

Malignt melanom är den mest elakartade formen av hudcancer och kan ge metastaser (dottersvulster) om den inte upptäcks i tid. Om en leverfläck ändrar form (blir oregelbunden), färg (svartnar eller får flera färger) eller storlek bör man söka upp läkare för en bedömning. Om malignt melanom upptäcks i tid är dock prognosen mycket god.

Skivepitelcancer är mindre elakartad än malignt melanom men kan också bilda metastaser om den lämnas obehandlad. Denna tumör ter sig oftast som en hård ljus knuta eller ett långvarigt sår.

Basaliom är den minst elakartade formen av hudcancer då den inte sprider sig via metastaser. Den växer långsamt men bör åtgärdas då den förstör närliggande hud och ibland växer in i fettvävnad och muskulatur. Basaliom kan ses som en ljus, rodnad knuta, liksom ett sår som inte läker (oftast i ansiktet), eller en långvarig, eksemliknande fläck (oftast på kroppen).

Frekvensen av hudcancer i befolkningen ökar ständigt. I dag räknar man med att årligen över 2 100 personer drabbas av malignt melanom, över 4 000 av skivepitelcancer och över 34 000 av basaliom i Sverige.