Styrketräning och intervaller är två effektiva träningsformer som kan hjälpa till att minska andelen inflammatoriska processer i kroppen.

På samma sätt kan regelbunden intervallträning och styrketräning göra insulinresistenta personer mer känsliga för insulin igen.

I en nygjord undersökning tränade annars stillasittande och överviktiga män regelbundet under 12 veckor. Två testgrupper tränade antingen styrka eller intervaller tre gånger i veckan medan en tredje grupp fortsatt tog det lugnt.

Styrketräningsgruppen tränade i 45-60 minuter med olika belastningar och intervallgruppen sprang på löpband 4 x 4 minuter med en puls på 80-90 procent av maxpulsen. Vilan mellan varje intervall varade under 3 minuter.

Testgrupperna förbättrade sin kondition under testperioden. Fasteblodsockret sjönk till normalvärden för båda testgrupperna och var fortsatt högt i överkant hos kontrollgruppen som inte tränade alls.

Resultatet av undersökningen visar att styrketräning och intervaller har goda effekter på sjukdomssymtom som uppstår vid långvarig inaktivitet.

Styrketräning eller intervallträning tre gånger i veckan under 12 veckor förbättrar konditionen rejält och normaliserar förhöjda blodsockervärden hos överviktiga män.

Båda träningsformerna har en positiv mätbar effekt på olika former av inflammatoriska tillstånd i kroppen.

Journal of Strength & Conditioning Research

HÄLSA SVERIGE

Niclas Carlson
Leg.kiropraktor
för Hälsa Sverige

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön. Utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet. Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se


doi: 10,1519 / JSC.0000000000000441