Under sommaren pågår en intensiv tävlingsperiod för löpare i alla åldrar. Kortare motions- och tävlingslopp på distanser mellan 5-10 km har blivit allt vanligare.

När otränade män som valt att springa distansen 5 km använder korta sprintlopp i sin träning förbättras både konditionen och sluttiden på 5 km. Alla deltagare i testgruppen sprang 3-8 korta sprints i maximal hastighet tre gånger i veckan under 4 veckor.

Medan fördelarna med högintensiv träning stått i fokus för den allmänna hälsan har studier med kort sprint för att förbättra otränade löpares prestationsförmåga på 5-10 km inte förekommit i någon större utsträckning.

Med resultatet av den aktuella undersökningen kan otränade löpare varva korta motionslopp men kort sprint för att förbättra hälsan, konditionen och löpförmågan på 5 km.


Leg.Kiropraktor
Niclas Carlson
för Hälsa Sverige

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön. Utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet. Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000000862